Geleneksel Türk Sucuğu yapımında, daha önceden manda eti kullanılıyor olmasına rağmen, ülkemizde manda popülasyonundaki azalmaya ve dolayısıyla manda eti teminindeki zorluğa bağlı olarak sucuk yapım teknolojisinde manda eti kullanımı azalmış ve hatta kısmen yok olmuştur. Fermente bir et ürünü olan Türk sucuğu üretiminde manda etinin kullanılması ürünün geleneksel lezzetinin ve kalitesinin artmasında ve korunmasında faydalıdır.
Geçmişte insanlar malak etinin kansızlığa (anemi) karşı olan etkisi keşif edip yaygın biçimde kullanmışlardır.
Yapılan araştırmalara göre manda eti sığır etinden yüzde 40 daha az kolesterol, yüzde 55 daha az kalori, yüzde 11 ise daha fazla protein ve mineral içerdiğinden insan sağlığı için çok daha uygundur. (Soysal, 2006)
Fermente bir et ürünü olan Türk sucuğu üretiminde manda etinin kullanılmasının, ürünün geleneksel lezzetinin ve kalitesinin artmasında ve korunmasında faydalıdır.
Manda eti sığır etine göre daha düşük oranda kolesterol içeriğine sahip olmakla birlikte yağ oranının düşük, kas oranının yüksek olmasından dolayı et ürünleri üretiminde kullanımı artmaktadır. Ayrıca manda eti koyu rengiyle beraber iyi bağlama özelliğinden dolayı özellikle et ürünlerinde kullanımı tercih edilmektedir.
Et içerdiği besin öğeleri dolayısıyla insan beslenmesinde büyük öneme sahiptir. Ayrıca mikroorganizmaların gelişmesi için uygun bir ortam olması, insanoğlunu çok eski çağlardan beri etin hem dayanıklılığını artırmak, hem de değişik lezzet ve aroma kazandırmak amacıyla çeşitli ürünlere işlemesine yönlendirmiştir. İnsanlık tarihinde mikroorganizmalarla fermantasyon gıda muhafazasında en eski uygulamalardandır.
Basitçe anlatmak gerekirse sucuk; hazırlanmış sucuk hamurunun doğal ya da yapay kılıflara doldurulup şekillendirildikten sonra belirli koşullarda olgunlaştırılarak kurutulmasıyla elde edilen fermente bir et ürünüdür. Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk arasındaki fark olgunlaştırma aşamasında ortaya çıkıyor.
Fermente sucuklarda, sucuk hamuru kılıfa doldurulduktan sonra ekstra herhangi bir işlem görmez. Kendi kendine bırakılarak doğal şekilde olgunlaşması ve kuruması beklenir. İşte tam da bu olgunlaşma aşamasında fermente sucuktaki karakteristik tat, aroma, tekstür ve renk gelişimleri tamamlanır. Bu gelişimler temelde ürün içindeki çeşitli mikroorganizmaların gelişmeleri ve biyokimyasal faaliyetleri sonucunda oluşmaktadır. Tüm bu süreç ısıl işlem görmüş sucuğa göre çok daha zahmetli, maliyetli ve uzun bir süreçtir.
Isıl işlem görmüş sucukta ise sucuk hamuru kılıfa doldurulduktan sonra olgunlaşma sürecini kısaltmak adına sucuk fazla ısıya maruz kalır ve olgunlaşma süresi kısalır. Isıl işlemle üretilen sucuklarda fermentasyon süresi çok kısa tutulmakta ve oluşan az miktardaki uçucu bileşenler ısıl işlem sırasında uzaklaşmaktadır. Fermentasyon reaksiyonları ısıl işlemle birlikte durmaktadır. Böylece üretilen üründe koku ve lezzet bileşenleri ya hiç oluşmamakta ya da üründen buharlaşarak uzaklaşmaktadır. Tüketicilerin aradığı karakteristik lezzete sahip ürün ancak belirli şartlarda fermentasyon sonucu oluşmaktadır.
Saat 12:00’e kadar verilen siparişler aynı gün içinde kargoya verilir. Ürünleriniz strafor kutularda, buz aküleri konularak paketlenip Yurtiçi Kargo ile gönderilmektedir. Ürünlerin doğallığının bozulmaması adına cumartesi ve pazar kargo gönderimi yapılmamaktadır. Kargo ücreti 120 TL’dir. 900 TL ve üstü siparişlerde kargo ücretsizdir.